Valdemarsvik

Krisdrabbad kommun drar i nödbromsen

Valdemarsviks kommun står inför ett underskott på närmare 25 miljoner nästa år. Nu införs både inköps- och anställningsstopp och det är bara början.

– Det här är ju bara för att dra i nödbromsen just nu på kort sikt. Sedan måste det ju till ytterligare politiska beslut för att få ner kostymen, säger kommunchefen Bertil Lindström.

Bara i år står Valdemarsviks kommun inför ett underskott på 9 miljoner. För 2011 ser det ännu värre ut och nu krävs omedelbara åtgärder, fortsätter han. 

– Våra politiker måste sätta sig ner och diskutera var det gör minst ont att dra ner någonstans. För neddragningar måste till.

Betyder det uppsägning av personal?

– All verksamhet innehåller ju personal och blir det verksamhet som dras ner eller delvis tas bort drabbar det självklart personalen.

Inom facket välkomnar man idag kommunledningens beslut.

– Det var ju nödvändigt. Det enda är väl att det skulle ha gjorts tidigare, men det har ju inte varit läge för det eftersom det har varit val och så. Men nu måste vi ta tag i det här. Annars hamnar vi ju i en situation som vi inte reder ut, säger Benny Löfgren, Kommunals sektionsordförande i Valdemarsvik.

Hur ser du på att det kan bli uppsägningar av personal?

– Det är ju olyckligt, men det är klart att med de pengar vi måste få fram krävs det stora tag. Det är ju den verklighet vi lever i och vi får försöka göra det bästa av det.