Norrköping

Kommunen utreder byggskandalen

Polisen i Norrköping har nu tagit emot en anmälan om grovt bedrägeri efter den byggskandal som avslöjades igår. Samtidigt inleder kommunen en egen utredning. 

Under en hastigt sammankallad presskonferens igår eftermiddag berättade kommunledningen i Norrköping om hur 200 000 kronor som egentligen skulle ha gått till en takomläggning på Källvindsskolan istället gick till ombyggnaden av en tjänstemans bostad. Nu har en internutredning inletts.

– Just nu utreder vi det enskilda fallet. Om vi, när utredningen sedan är klar, har minsta misstankar, eller att det leder fram till att det kan finnas ett mönster som rör byggande i allmänhet så måste vi gå vidare och titta på alla enheter på alla bolag som på något sätt har byggnationer inom sitt ansvar, säger kommunalrådet Eva Andersson (S).

Det var efter att en journalist börjat gräva i fakturorna kring takomläggningen som tjänstemannen erkände att pengarna istället gått till sin egen bostad.

I kommunen ska fakturor dubbelkollas av ansvarig projektledare och det finns en revision som ska följa upp att ärenden går rätt till. I teorin är det alltså ett flertal människor som ska följa upp ett byggärende.

Någon måste ju ha märkt att fakturorna inte granskats ordentligt?

– Ja, men helt uppenbart är det någonting som har brustit i hanteringen av just det här ärendet. Inte förrän man var uppe på taket märkte man ju att allt arbete som man hade fakturerat inte var gjort.

Det måste vara ganska många människor inblandade för att kunna hemlighålla något sådant?

– Det kan vi inte svara på idag, det är därför den här utredningen ska ske och polisanmälan är gjord. I polisanmälan så anmäler man en händelse, sedan är det polisen som utreder hur många och vilka som är inblandade.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se