1 av 2
Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio Östergötland
2 av 2
Östergötland

Hastigheten sänks efter tågolyckan

Efter tågolyckan i Kimstad, då ett X2000-tåg kolliderade med ett arbetsfordon och en person omkom, sänker Trafikverket nu hastigheten förbi platser där det pågår banarbeten.

– Vår övertygelse är att det här ska bli bättre nu, säger Jörgen Niklasson, trafiksäkerhetschef för järnväg på Trafikverket.

I vintras avled en spårarbetare vid Linghem efter att ha blivit påkörd av ett tåg medan han skottade snö. Och för snart en månad sedan, den 12 september, kolliderade ett X2000- tåg med ett arbetsfordon som jobbade nära spåret i Kimstad. Vid olyckan omkom en kvinnlig passagerare och ytterligare 17 personer skadades.

 Två allvarliga olyckor på kort tid ledde till att Transportstyrelsen krävde att Trafikverket vidtog åtgärder för att minska olycksriskerna.

Nu har verket beslutat att hastigheten ska sänkas till 70 kilometer i timmen när det finns arbetsfordon som jobbar nära spåret. När arbetare finns på det spår, tåget ska passera på, ska det finnas två så kallade tågvarnare. Dessutom ska hastigheten sänkas till max 120 kilometer i timmen.

– Vi välkomnar de här åtgärderna. Vi bedömer att de är bra och ändamålsenliga, säger Rune Lindberg, järnvägsdirektör på Transportstyrelsen.

På Trafikverket konstaterar man att risken finns att de nya hastigheterna kommer att innebära större förseningar i tågtrafiken.

– Vi måste ju ställa det mot att ha en säker arbetsplats för våra entreprenörer, Jörgen Niklasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".