östergötland

Skolorna fick välja och vraka

Idag har det visats inte mindre än 25 olika barn- och ungdomsföreställningar på Kulturkammaren i Norrköping.

Publiken har bestått av skolmänniskor från hela länet, som varit där för att se och lyssna, och kanske köpa in föreställningar till den egna skolan.

Det kallas för en utbudsdag, med rubriken ScenGalej, och fritidspedagogen Maria Strand från Egebyskolan i Mjölby berättar vad det hon letar efter för föreställning att köpa in till sin skola:

– Någonting som passar så många som möjligt och som flera barn kan förstå och ta sig an och bearbeta, och roligt ska det vara!

De 250 besökarna hade hela 25 olika föreställningar för barn och ungdomar att besöka idag, och tycka till om. För i slutänden handlar ju hela dagen om att det är de, som jobbar på länets skolor, som ska välja vad de vill lägga sina pengar på och visa för eleverna. Men finns det några pengar?

– Skolan i sig har ju väldigt lite pengar, så är det ju, men visst finns det ju lite pengar till kultur, det måste alltid finnas, konstaterar Maria Strand från Egebyskolan i Mjölby.

Men vad är det som är inne i barnkulturbranchen just nu? Frågan går till Ulf Thörn på riksteatern här i Östergötland:

– Vad spännande, en utmaning! Jag tror att det som kommit fram och som även märks under den här dagen är dansen, och nycircus och liknande former. Det är blandformerna, som är lite svåra att definiera där det ingår både musik och dans, det är de som kommer att vara på frammarch nu, trendspanar Ulf Thörn.