Tuffa besparingar väntar Linköping

Linköpings kommun måste spara ännu mer pengar än man trodde för bara en månad sedan. Nu är det fråga om en obalans i budgeten på över 200 miljoner. Den ska rättas till dels genom besparingar och dels genom höjda avgifter.

Redan från nästa vecka måste kommunens anställda resa mindre, gå på färre möten och ringa mindre i mobiltelefon. Dessutom ska alla högavlönade ska frysa sina löner, säger kommunalrådet Lena Micko.
-Vi föreslår att vi ska frysa alla löner för de som tjänar över 35.000 kronor . Det ger inte mycket pengar men jag tror att det är en oerhört viktig signal att visa att man håller igen i toppen för kunna klara allt det andra i organisationen.
Frysta löner ge drygt en miljon kronor i besparing och är en symbolisk handling. Och det är inte det moderata oppositionsrådet Paul Lindvall sen att utnyttja:
-Åtgärderna är otillräckliga. Med den politik som förs av socialdemokraterna och centerpartiet kommer det här antingen att leda till kraftiga nedskärningar av kärnverksamheten och uppsägningar, eller att de tvingas ta till en skattehöjning.
Oppositionens recept är att sälja delar av kommunens bolag. Det tycker majoriteten är kortsiktigt och någon skattehöjnnig är inte aktuell, säger Lena Micko. Däremot kan personalminskningar behövas, tror hon.
Även om det blir färre resor och konferenser för tjänstemän och politiker, så är det samhällets svagaste grupper som får känna av nedskärningarna. Bland annat ska det bli svårare att få socialbidrag och att placera ungdomar på behandlingshem. Olika avgifter för planfrågor och tillsyner kommer att höjas.
Enligt kommunledningen är orsaken till den försämrade ekonomin att lågkonjunkturen ger lägre skatteintäkter än beräknat och regeringen redan i år minskar statsbidragen till pensioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista