Tickande stolpar skapar irritation i Linköping. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Linköping

Tickande stolpar skapar irritation

Tickande trafikstolpar vid övergångsställen skapar irritation i Linköping. Boende i närheten störs av ljudet och synskadade är kritiska till att de inte alltid fungerar.

Kjell Ivung på stadsmiljöavdelningen i Linköping, medger att det finns problem med tickstolparna.

– Bland annat är det många som tycker det är kul att sparka på stolparna, samtidigt är det en del synskadade som hör dåligt och inte uppmärksammar ljudet, säger han.

Synskadades riksförbunds ordförande i Linköping Bertil Olsson saknar det tickande ljudet på många ställen där det ska höras. Kommunen servar inte dosorna tillräckligt bra, anser han.

– Det är ju som en ledfyr för oss som ser dåligt. Det finns många sådana stolpar i stan, men kommunen underhåller inte dem, säger han.

Men det håller Kjell Ivung på kommunen inte med om. Ljudnivån varierar över dygnet. Nattetid sänks ljudet och när det är mycket trafik så höjs det. Och det kontrolleras med jämna mellanrum av kommunen.

– Varje kvartal har vi tillsyn av de här tryckknappslådorna, säger  Kjell Ivung.

Men det är inte lätt att hitta en bra nivå på det tickande ljudet, säger han.

– Det är vårt problem. Det gäller att hitta en balans mellan de boende och de synskadades behov. Är ljudnivån för hög får vi många samtal från boende dan därpå att vi ska åka och sänka ljudet. Där har vi en konfliktsituation för att försöka tillgodose samtliga parter.

Men Bertil Olsson på Synskadades riksförbund i Linköping, tycker inte att de boende borde störas av ljudet från de tickande stolparna.

–  Väljer man att bo i stan måste man klara det ljudet om man klarar av ljudet från trafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".