Kraftig ökning av misshandelsfall

Antalet anmälda misshandelsfall ökar kraftigt i Motala och Linköping medan anmälningar ligger kvar på samma nivå i Norrköping. Under årets första tre månader anmäldes 126 misshandelsfall i Linköping vilket är en stor ökning jämfört med genomsnittsnivån i kommunen.

Ove Felixon vid polisen i Östergötland tror att en förklaring kan vara att det är fler linköpingsungdomar som vågar göra en anmälan. Antalet anmälda misshandelsbrott i Norrköping har inte ökat sedan 1996. Men både i Linköping och Motala ökar antalet anmälda misshandelsfall utomhus kraftigt.
Alkoholen är den viktigaste anledningen till att antalet brott i Motala ökar tror motalapolisen. Och därför satsar polisen i Motala på att vara mer synligt under kvällar och helger samt att ha bättre kontakt med ordningsvakter. 
I Linköping anmäler allt fler ungdomar att dom har blivit misshandlade säger Ove Felixon. Sedan ett halvt år tillbaka har polisen i Linköping startat ett särskilt projekt som jobbar mot ungdomsgängen.
I gruppen jobbar sex polismän ute på fältet. Ove Felixon menar att polisens närvara kan ha ökat ungdomarnas benägenhet att anmäla misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista