Facket utestänger invandrare

Fackliga organisationer har stängt dörren för fackligt aktiva invandrare. Dom får inte vara med och fatta beslut eller förhandla om löner och arbetsvillkor. Det säger forskare på Arbetslivsinstitutet i Norrköping.

Anders Neergård har i nästan 10 år jobbat med arbetsmarknadsfrågor, där fackliga frågor haft en central roll. Landsorganisationen LO är det område som han har specialgranskat.

Trots att var femte LO-medlem är född utanför Sverige och trots att vården och omsorgen i kommuner och landsting på många håll bärs upp av invandrare, så är det få invandrare som får förtroendeuppdrag.

En orsak till att invandrarna så sällan får förtroendeuppdrag är att de fackliga organisationerna till viss del är rädda för invandrare och att invandrarna kan hota den fackliga solidariteten. Men den rädslan är inte befogad, säger han.

Mer fackligt aktiva invandrare kan enligt Anders Neergaard till och med stärka fackförbunden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".