Basket

Basketpremiärer i Norrköping

Nu i helgen är det premiärer i både herrarnas och damernas högsta basketligor. På söndag spelar Norrköping Dolphins damer, men redan ikväll börjar de regerande svenska mästarna, Dolphins herrar, hemma mot Borås.

– Premiärmatchen brukar vara extra viktig, särskilt när vi spelar hemma, säger tränare Kelly Grant.

Norrköping Dolphins herrar spelar i tre ligor den här säsongen och har därför redan inlett med några matcher redan innan kvällens svenska premiär hemma mot Borås.

Förutom i den svenska basketligan, spelar laget även i den baltiska där det i år handlar om den högsta elitdivisionen, i jämförelse med andraligan i fjol. Dessutom tillkommer spel i Europaligan där det blev framgångar senast mot ett belgiskt lag tidigare i veckan.

Tränare Kelly Grant är väl medveten om att det är ett mycket tufft program som laget har framför sig med många matcher och även mycket resor:

– Match efter match måste visa att vi kan klara det, det kommer att bli ett test hela tiden för alla lag kommer att tro att de kan trötta ut oss, säger Kelly Grant.

Efter SM-guldet i våras är Dolphins klara favoriter till ett nytt guld, men det betyder inte några självklara segermatcher:

– Vi har väl ett bra lag som förra året, vi ska väl vara favoriter men det gäller att leva upp till det också vara fokuserade och förberedda, säger Anton Saks, en spelare som också fick prova landslagsspel i somras.

Även damligan har premiär i helgen. På söndag möter Dolphinsdamerna ett lag som också är från Boråstrakten, Mark. I fjol nådde Norrköping till kvartsfinal, och för att nå längre den här säsongen måste laget, som har några nya spelare, hitta ett spel att falla tillbaka på, säger lagkaptenen Malin Aasa.

– Vi försöker väl hitta vår trygghet, det vi är bra på, vi var lite ojämna förra året, säger Malin Aasa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".