Åtvidaberg

Utsatta barn upptäcks tidigare

Myndigheterna i Åtvidaberg har blivit bättre på att upptäcka utsatta barn. Det visar en utvärdering av ett projekt där samarbetet mellan bland annat skola, socialtjänst och polis har ökat.

Omkring åttio procent av de inblandade medarbetarna upplever att de lättare ser tecken på att barn mår dåligt och kan ge bättre hjälp.

– Förut har man gjort insatser bara för att barnen ska klara målen i skolan. Men grundproblemet kanske ligger i att det krångligt hemma, eller att man är mobbad på fritiden. Så idag tittar man mer på grundproblemet, istället för att försöka lösa symptomen, säger Anna Södergren som är folkhälsosamordnare i Åtvidabergs kommun.

Det handlar om att bland annat skolpersonal ska veta vem de ska vända sig till om de upptäcker att en elev har det svårt. Sen kan man tillsammans finna ut om det är i hemmet, på fritiden eller någon annan stans som orsaken finns.

Det finns något av ett mantra i den nya arbetsmetoden: Jag är en del av problemet och jag är en del av lösningen. Det betyder att varje person som har med barn att göra har ett eget ansvar som inte går att lämna ifrån sig. Men också att man inte förväntas lösa problemet ensam.

– Jag tror inte att det finns någon inom skolan som aldrig har haft en känsla av att ett barn inte mår bra, men man har kanske tryckt undan den för man vet inte vart man ska bära den.

Det kan verka som ett självklart arbetssätt, men Anna Södergren menar att många andra kommuner ser sekretessen som ett hinder.

– Vi har ju inte sett sekretessen som något problem. Det är ingen som har gömt sig bakom det utan har det funnits behov har man frågat föräldrar och barn om samtycke till att samverka.

Enligt Karin Olanders, skolchef i Åtvidabergs kommun, finns det ett skäl viktigare än andra för att lyckas fånga upp barn som har det svårt:

-- Viljan att göra det. Energin, känslan av engagemanget - att nu ska det bara bli gjort.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".