Foto: Viktor Levander SR Östergötland.
östergötland

Tufft år för ekologiska lantbruk

Årets väderförhållanden, med en kall vår som gick över i en het sommar innan regnen kom, har gått hårt åt skörden. Då drabbas ekologisk odling extra mycket, menar intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna.

Lantbrukarna har tampats med vädret i år, när den kalal vår som övergick i het sommar med förtorkade grödor som följd. Sedan kom regnen som försvårade tröskningen. Och ekolantbrukarna har det extra tufft, berättar Bengt-Åke Karlsson:

– Det har nog varit det tråkigaste och besvärligaste odlingsår som jag har varit med om sedan jag började 1981, konstaterar han.

– Just att vara ekoodlare är ju att inte använda bekämpningsmedel och har man sått en höstgröda som ska klara snömögel på vintern, så kan man ananrs spruta mot det, men det får inte vi göra.

På Lantmännen som köper och säljer spannmål, säger man att priserna både på ekologiskt och konventionellt odlad säd kommer att bli höga i år, men att effekterna blir mycket kraftigare för ekogrödorna eftersom odlarna är mycket färre.

Men Bengt-Åke Karlsson tror inte att det är lantbrukarna som drabbas i första hand:

– Priserna lär stiga i år och då kommer väl det att kompensera en del av den här minskade skörden. Konsumenterna lär få känna av det här, det tror jag, säger Bengt-Åke Karlsson avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".