Helikopter på Malmen. Foto: Jeppe Gustafsson / SCANPIX
Linköping

Försvarets utlandskrav upprör facket

I veckan avgör försvaret vad som ska hända med de försvarsanställda som inte vill skriva på ett nytt anställningsavtal, där utlandstjänst ingår. De som inte skriver på riskerar att bli av med jobbet.

På helikopterflottiljen, där Malmen i Linköping ingår, har 46 anställda tackat nej till att skriva på. Sören Ericsson som är företrädare för officersförbundet på Malmen, är kritisk till Försvarsmaktens agerande.

– Det finns tillräckligt med personal som är villig att åka ut på insatser. Man hade kunnat lösa det på ett smidigare sätt, än man gör genom uppsägningar av personal.

Försvarsmakten har bestämt att alla anställda inom försvaret ska vara beredda på att göra utlandstjänst. Därför har man tagit fram ett nytt anställningsavtal. Dom som inte skriver under det nya avtalet kan riskera att bli uppsagda.

På helikopterflottiljen, där Malmen i Linköping är huvudort, har 46 av omkring 600 anställda tackat nej till utlandstjänstgöring. De flesta som tackat nej är officerare, några är civilanställda.

Sören Ericsson, på officersförbundet, säger att även flera av de som skrivit under det nya avtalet känner en stor oro.

– De vet inte hur ofta de tvingas åka ut. De vet inte heller hur långa insatserna är, det finns inga begränsningar. Om man inte kan åka ut, vad är giltiga skäl till at inte åka ut? Det ingen policy eller regler som styr det.

Nu på torsdag kan det vara klart vilka av dem som tackat nej som kan tvingas sluta i försvaret och vilka som besitter en specialkompetens som gör att försvaret måste ha kvar dem i en så kallad övergångsorganisation. Nina Karlsson, är informatör på Helikopterflottiljen.

– Man säger nu att man ska kunna ha ett besked den 14 oktober, och det är vad vi går efter.

Om det blir uppsägningar, kan de varslas på en gång.

– Ja, det kan bli så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".