Socialdemokraten Anders Härnbro i Finspång. Foto: Maria Turdén/ Sveriges Radio Östergötland
Finspång

Finspång får rödgrönt styre igen

Det blir rödgrönt styre i Finspångs kommun de kommande fyra åren. Det står klart efter att Socialdemokraterna bestämt sig för vilka man vill samarbeta med.

Socialdemokraterna höll representantskapsmöte i går kväll och då bestämde man sig för att samarbeta med Vänsterpartiet. Tillsammans med Miljöpartiet kommer de tre partierna att bilda majoritet.

– Det är bra för stabilitetens skull. Istället för att lägga energi på att förhandla med olika partier för varje enskilt beslut kan vi rikta in oss på att driva Finspång framåt, säger Anders Härnbro (S), gruppledare i kommunfullmäktige. 

Han säger också att partiet förvisso fört diskussioner även med andra partier. För den borgerliga alliansen, som fram till valet regerat tillsammans med Vänsterpartiet, verkar dock beskedet ha varit väntat.

 – Lite grann har vi väl misstänkt att de skulle gå tillbaka till det gamla, för det var ju det samarbetet man hade innan det sprack. Men det är ju lite modigt av dem att gå in en tredje gång och samarbeta, för i två valperioder har det ju faktiskt inte fungerat. Men vi får väl önska dem lycka till den här gången, säger Denny Lawrot (C) som nu får lämna rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".