Jackie Arklöv. Foto: Polisen
Östergötland

Arklöv kan bli fri om två år

En av Sveriges mest kända brottslingar, polismördaren Jackie Arklöv kan komma att friges om två år. Det är Kriminalvården som nu gör bedömningen att Arklöv är ganska väl förberedd för frigivning.

Det var i maj 1999 som två poliser sköts till döds i Malexander efter ett bankrån i Kisa. Ett år senare dömdes de tre gärningsmännen till livstids fängelse.

Jackie Arklöv, som också är dömd för krigsbrott under kriget på Balkan, har nu suttit drygt elva år i fängelse. I augusti i år ansökte han om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

I sin ansökan till Örebro tingsrätt, som avgör fall av den här typen, skrev Arklöv att han radikalt förändrat sitt liv och lämnat sina tidigare värderingar.

Nu har Kriminalvården yttrat sig om ansökan. Myndigheten gör bedömningen att Arklöv är relativt väl förberedd för frigivning och att två år kan vara tillräckligt för att planera och genomföra de åtgärder som krävs för att anpassa honom till ett liv i frihet. 

Kriminalvården skriver också att Arklöv överlag skött sig bra i fängelset. Att han har god kontakt med sin familj, tar avstånd från de nazistiska åsikter han tidigare haft och att risken för återfall i våldsbrott är mindre än tidigare.

Kriminalvårdens yttrande ifrågasätts dock av polisförbundet i Östergötland.

–Om det är så att han skulle komma ut efter 13 år på anstalt efter de oerhört allvarliga brott han har gjort sammantaget, måste jag nog säga att det är för kort tid, säger förbundets ordförande i länet Tomas Agnevik. 

På Kriminalvården betonar Ulf Jonsson att deras yttrande bara utgår  från Arklövs tid på anstalten och att det är domstolen som ska avgöra om straffet ska tidsbestämmas eller ej.

– Det är väldigt viktigt att framhålla att vi inte har tagit ställning i den frågan och inte ska göra det heller. Vi ska svara på två frågor, skötsamhet och åtgärder för att främja anpassningen.

Fakta: Polismorden i Malexander

Efter ett bankrån i Kisa i Östergötland 1999 sköt rånarna mot en närpolischef. Utanför Malexander försökte två poliser stoppa flyktbilen, men rånarna sköt mot poliserna som skadades. Därefter avrättades de med närskott från egna tjänstevapen.
Trion Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson åtalades och dömdes i juni 2000 till livstids fängelse för mord. De fälldes även för mordförsök och flera grova rån. Dagen efter domen erkände Arklöv i förhör att han var den som avlossade de dödande närskotten mot de två poliserna.
Källa TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".