Få kvinnliga företagare i länet

I Östergötland leds bara vart femte företag av en kvinna och det finns tendenser, både här och i övriga landet, att de kvinnliga företagarna blir ännu färre.

Kvinnliga företagare möter svårigheter utöver dem alla företagare har. Därför behövs speciella satsningar för kvinnliga företagare. Det visar det projekt som Almi Företagspartner m fl i Östergötland drivit ett par år.

Forskaren Malin Tìllmar, som är forskare på Arbetslivsinstitutet, har följt projektet och hon beskriver hur kvinnliga företagare måste argumentera mer för att få lån, för att få sin röst hörd i möten och sammanträden och för att bli tagna på allvar.

När de besöker företag för att förhandla om uppdrag händer det att motparten vänder sig till den manlige anställde som följt med. Och när deras företag har en inriktning mot service och vård eller vänder sig speciallt till kvinnor får de inte samma stöd för att utvecklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista