Linköping

Krav på att Saabaffär stoppas

Saudiarabien uppges vara köparen i den storaffär på 4,5 miljarder kronor som försvarskoncernen Saab har offentliggjort. Nu kräver Svenska Freds att affären stoppas.

Det var i början av oktober som Saab offentliggjorde en order på drygt 4,5 miljarder kronor. Ordern gäller ett flygburet övervakningssystem, men Saab har inte velat uppge vem köparen är.

 Nu uppger dock den ansedda tidskriften Jane's Defence Weekly att köparen är Saudiarabien. Enligt tidskriften är Saudiarabien intresserat av systemets förmåga att se lågt och långsamt flygande föremål och att det fungerar väl över både land och vatten.

Men Saabs ovilja att berätta består.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera vilket kundlandet är, och det är på önskemål av kunden, säger Anna Lindh, informatör på Saabs pressavdelning.

Men Svenska Freds kräver att affären stoppas.

– Det är verkligen skandalöst. Saudiarabien är en av världens värsta diktaturer och att vi säljer krigsmateriel till dem tycker jag står fullständigt i strid med vår utrikespolitik och vårt regelverk för vapenexport, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".