Curt Nicolingymnasiet byter inrikting

När det fristående Curt Nicolingymnasiet startade i Finspång för åtta år sedan, var ett av målen att rekrytera fler ungdomar till verkstadsindustrin.

Skolan blev snabbt mycket populär, men de flesta eleverna valde att läsa vidare på högskolan. Det borde vara ett gott betyg för gymnasiet, men ägarna väljer nu att göra det mer yrkesförberedande. Tanken är att få fler att söka verkstadsjobb i Finspång direkt efter gymnasiet.

När dåvarande ABB startade sitt fristående gymnasium 1996 var tanken att erbjuda ungdomar både kvalificerad utbildning och jobb direkt efter exemen.

I själva verket har åtta av tio valt att läsa vidare på högskolan och även om några har kommit tillbaka, så är det ett alltför osäkert utfall för företagen.

Därför har vare sig Alstom eller Siemens velat driva vidare ABB:s skolprojekt. Nu har kommunen och de lokala verkstadsföretagen tagit över. Samtidigt väljer nu skolan att byta inrikting till en mer yrkesförberedande utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".