Ydre kommunhus i Österbymo. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
Ydre

Ydre får politisk opposition

Socialdemokraterna i Ydre har nu sagt nej till fortsatt samarbete med den borgerliga alliansen. Det betyder att det omtalade samstyret i kommunen är ett minne blott.

Vid valet i september blev Socialdemokraterna det största partiet i Ydre med tio mandat. Partiet ansåg sig därmed vara berättigad till den viktiga posten som kommunsstyrelsen ordförande.

– I och med att vi har samregerat innan så tycker vi att det största partiet ska ha den posten, säger Mikael Stenquist, Socialdemokraternas ordförande i Ydre. 

Nu blev det inte så. De borgerliga partierna, som tillsammans är större än Socialdemokraterna, behåller ordförandeposten och nu lämnar Socialdemokraterna samarbetet och går i opposition, en ovan situation i Ydre som, utöver en period på 70-talet och en mellan 1999 och 2002, alltid  haft samstyre.

– Vi är väldigt ovana. Det blir en ny roll och det blir ju lite spännande att se hur vi klarar av den. Om man blir överkörd för mycket är väl risken att det dödar politiken, i alla fall i en så här liten kommun som Ydre, säger Mikael Stenquist.

Kommunstyrelsens nuvarande ordförande, Inga Arnell Lindgren (C), säger sig däremot inte vara speciellt orolig inför den nya politiska situationen.

– Under min första mandatperiod var ju S i opposition och det fungerade det också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".