Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
mjölby

Kortare vårdtid för äldre skapar problem

Kortare vårdtider på sjukhusen gör att allt fler äldre får bo tillfälligt på korttidsboenden i Mjölby kommun. Något som gör att både de äldre och kommunen kommer i kläm. 

Kommunen får ta över kostnader som tidigare låg på landstinget och de äldre hamnar i kläm, anser Sylvia Mossberg, chef för äldreomsorgen i Mjölby kommun.

– Om man är skör så kanske de här dagarna är i minsta laget. Man skulle må bra av att få någon ytterligare dag att återhämta sig på på sjukhuset, säger hon.

– korttidsboendet skapar ibland förvirring att komma till ytterligare ett ställe man inte känner igen sig på. Det kan göra att man inte vågar hem till sitt vanliga boende.

Äldreomsorgen i Mjölby kommun beräknas få ett underskott på närmare fyra miljoner kronor i år. Det beror till stor del på att äldre som vårdas på sjukhus allt tidigare anses vara medicinskt färdigbehandlade och vårdansvaret lämnas över till kommunen. Men många som skrivs ut har fortfarande ett stort vårdbehov och kan inte klara sig i sitt vanliga boende.

Kommunen får framför allt ökade kostnader för mer personal och Mikko Månsson, socialdemokratiskt oppositionsråd i Mjölby menar att kommunen inte alltid har den kompetens som behövs.

– Vi saknar i stora delar den medicinska expertisen på det här området, både läkare och specialistsjuksköterskor.

Men kommunen har också ett ansvar för att människor inte ska bo på korttidsboenden i onödan.

– Vi behöver bli bättre i kommunen på att samverka, till exempel med primärvården, för att på ett säkert sätt kunna erbjuda äldre människor att återvända till sin vanliga bostad, säger Sylvia Mossberg.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".