1 av 2
Stift och landsbiblioteket i Linköping. Foto: Maria Turdén / Sveriges Radio Ötergötland
2 av 2
Östergötland

Osäkerhet runt framtida kulturpengar

I framtiden är det inte säkert att de statliga kulturpengarna kommer att vara öronmärkta för kulturinstitutioner som idag. I höst ska riksdagen fatta beslut om en ny modell.

– En ny modell skapar nya möjligheter, men förändrar också landskapet på hemmaplan, säger Kerstin Olsson, chef för länsbiblioteket.

Den så kallade portföljmodellen ska riksdagen fatta beslut om senare i höst och blir det klartecken kommer den att införas i Östergötland först 2012. Men länsbibliotekarie Kerstin Olsson tycker det är viktigt att starta en diskussion redan nu för att hävda bibliotekets roll i samhället.

I Östergötland står staten för en fjärdedel av budgeten till länsbiblioteket och resten kommer från landstinget via Östsam.

Kerstin Olsson kan se både för- och nackdelar med en ny modell där regionerna får ett större inflytande över de statliga kulturpengarna.

– Kulturen är lokal och utövas lokalt. Vad som är utmärkande för kulturlandskapet på hemmaplan kan vara väldigt olika. Därför är det bra att kunna påverka så det passar den egna regionen. Samtidigt kanske det skapas en annan jämlikhet nationellt exempelvis när det gäller IT-utvecklingen för biblioteken säger Kerstin Olsson.

En annan viktig fråga för biblioteken är vem det är som ska ansvara för de statliga bidragen när Kungliga biblioteket tar över ansvaret för verksamheten efter Kulturrådet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".