Amir Yousefy Foto:Lovisa Gelin SR Östergötland
Linköping

Kurser i persiska efterlyses

”Jag tycker det är lite märkligt"
1:41 min

Trots att många östgötska företag har affärsrelationer med Iran går det inte att läsa persiska vid universitetet i Linköping. Det förvånar Amir Yosefy som studerar på universitetet.

– Jag tycker att det är lite märkligt med tanke på att det är ett stort och känt universitet. Sedan är det många iranier som bor här och många företag som handlar med Iran. Det kan även finnas svenskar som vill lära sig språket och kulturen, säger Amir Yousefy.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att 2009 bodde 88 783 personer i Sverige som är födda i Iran eller har minst en förälder som är född i Iran. Men kurser i persiska på universitetsnivå finns endast i Stockholm och Uppsala.

Amir Yousefy som är utbildad kemiingenjör föddes i Iran, men är uppväxt i Sverige. Han har läst persiska i grundskolan och gymnasiet men känner att han skulle vilja lära sig använda språket obehindrat.

– Jag skulle må mycket bättre om jag känner att jag behärskar språket till fullo, kanske även kunna arbeta inom det området det skulle kunna vara en möjlighet för mig, säger Amir Yousefy.

Forskning visar att satsning på modersmålet ger fler positiva effekter bland annat underlättar det för individen att tillägna sig svenska. Samtidigt gynnar mångfaldig språkkunskap svenska företag. Siemens i Finspång som tillverkar ång- och gasturbiner har affärsrelationer med bland annat Iran.

– Språk är alltid en viktig kompetens när man arbetar som vi gör på en världsmarknad. Språkkunskaperna underlättar kommunikation om man skall vara projektledare, så man kan kommunicera med landet man ska arbeta mot, säger Mats Rosander personaldirektör på Siemens i Finspång.

Amir Yousefy har försökt engagera Linköpings universitet i att anordna kurser i persiska.

– Jag har skrivit i deras förslagslåda och pratat med diverse lärare, men inte kommit så långt, säger Amir Yousefy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".