1 av 2
Martin Modéus, ny biskop i Linköpings stift. Foto:Mats A Sverker
2 av 2
Biskopens arbetsplats, stiftskansliet i Linköping Foto: Raina Medelius
linköpings stift

Martin Modéus blir ny biskop

Martin Modéus blir ny biskop i Linköpings stift. Vid det andra och avgörande valet i förmiddags fick Modéus 70 procent av rösterna.

– Det är omtumlande, men framförallt är jag väldigt, väldigt glad och väldigt, väldigt tacksam för det starka stöd som jag har fått och jag ser oerhört mycket fram emot det här, säger Martin Modéus.

Valet idag stod mellan Martin Modéus och Mikael Mogren, som fick flest röster i den första valomgången för tre veckor sedan. Modéus blir nu den fjärde biskopen i Linköpings stift med förnamnet Martin.

– Den förste Martin hade vi på 1500-talet. Sedan har vi haft tre Martin i rad nu och det är bra för oss som ska jobba tillsammans med honom för då behöver vi bara säga biskop Martin, säger Mats Sverker, informationsansvarig i stiftet.

Martin Modéus är 48 år och arbetar i dag som stiftsadjunkt i Stockholm. Han blir nu biskop med stor majoritet, men i Norrköping blev det helt jämnt mellan kandidaterna. 

– I Norrköping blev det 58 röster för Martin Modéus och 58 röster för Mikael Mogren, säger Marie Amnéus Hagman, präst i Norrköping.

Hon säger också att hon är glad över att Martin Modéus blir ny biskop.

– Jag tror att det blir bra. Jag uppskattar ju vår nuvarande biskop. Martin Modéus kommer att bli annorlunda och det kommer att bli bra olika sätt, det är jag övertygad om. 

Alla röster i biskopsvalet ska nu kontrollräknas på stiftskansliet. Det beräknas vara klart imorgon. Den 6 mars nästa år vigs sedan Martin Modéus till biskop i Uppsala domkyrka.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".