1 av 2
Överfåklagare Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption. Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
2 av 2
Delar av kommunledningen på presskonferensen i förra veckan.
Norrköping

Muthärvan i Norrköping växer

Även vd:n för ett byggföretag har nu delgivits misstanke om brott i utredningen om muthärvan på stadsbyggnadskontoret, det säger överåklagare Gunnar Stetler som nu leder utredningen. 

– Han är misstänkt för grov bestickning och anstiftan till grov trolöshet mot huvudman, säger Gunnar Stetler vid riksenheten mot korruption, som i förra veckan tog över utredningen.

Gunnar Stetler är idag mycket förtegen om utredningen, men han bekräftar att en husrannsakan gjorts i mannens bostad. Han säger också att fler förhör kommer att hållas med mannen.

Det var i måndags i förra veckan som kommunen, vid en hastigt sammankallad presskonferens, avslöjade att en tjänsteman på stadsbyggnadskontoret, erkänt att han gjort sig skyldig till oegentligheter.

Tjänstemannen ska helt enkelt ha låtit bygga om sin egen fastighet och låtit kommunen ta hand om fakturorna på runt 200 000 kronor. På papperet handlade det om en takomläggning på Källvindsskolan i Norrköping, men någon sådan ska aldrig ha blivit gjord.

Det var efter att en journalist börjat gräva i fakturorna kring takomläggningen som tjänstemannen erkände att pengarna istället gått till ombyggnaden av hans egen fastighet.

En polisanmälan gjordes och mannen är nu misstänkt för mutbrott och grov trolöshet mot huvudman.  

På kommunen har man tillsatt en oberoende utredning. Det är revisionsfirman Ernst & Young som fått i uppdrag att granska fallet.

Överåklagare Gunnar Stetler säger idag att man i nuläget fokuserar på det som redan uppdagats, men att man också undersöker om det förekommit fler oegentligheter.

– Vi kollar nu om detta är en engångsföreteelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".