vadstena

Förbifart tar bort järnvägsspåren

Planerna på att bygga en förbifart av väg 50 runt Vadstena ser ut att kunna bli ödesdigra för museijärnvägen där.

Enligt projektledare Ulf Johnsson på Trafikverket kommer troligtvis järnvägsspåren att tas bort helt om vägen byggs:

– Som läget vad det gäller museijärnvägen är nu, så kommer vi att korsa den och i dagsläget så kommer vi ta bort spåren och inte lägga tillbaka dem, säger Ulf Johnsson.

Men det var ett och ett halvt år sedan som Ulf Johnsson diskuterade planerna för förbifarten med Vadstena kommun och andra berörda kring museijärnvägen:

– Då var det alltså inte aktuellt med fortsatta altiviteter på museijärnvägen, konstaterar Ulf Johnsson vidare.

Vadstena järnvägs ekonomiska förening har dock sedan dess tecknat ett avtal med kommunen om att driva museijärnvägen, men bara året ut. David Canter är föreningens sekreterare:

– Det finns inget demokratiskt beslut att järnvägen ska stängas på något sätt, tvärtom nästan, jag tycker vi ska avvakta här, säger David Canter.

I dagsläget vet man inte hur det politiska styret i Vadstena kommer att se ut nästa år, men David Canter är inte allt för orolig inför framtiden:

– Alla partier har sagt att de tycker om järnvägen, men vad det betyder konkret i form av ett nytt avtal vet vi inte, och det verkar inte som om politikerna vet det själva heller.

Och Ulf Johnsson på Trafikverket stänger inte dörren helt för att spåren kan få vara kvar:

– Om det mot förmodan skulle hända något vad det gäller avtalet mellan kommunen och museijärnvägen så går det ju relativt enkelt att se till att lägga tillbaka spåren på något sätt.

Marie-Louise Kristensson

Reporter
marie-louise.kristensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista