östergötland

Avgifter kan ge dyrare körkort

Från och med årsskiftet kan det bli dyrare att ta körkort. Det blir konsekvensen om transportstyrelsen ska börja ta ut avgifter för sin tillsyn av utbildning och lärare, vilket regeringen föreslår.

Regeringen har lagt fram en proposition som föreslår att Transportstyrelsens arbete med tillsyn och tillstånd för olika trafikslag ska bekostas med avgifter.

Tidigare har det till stor del varit skattefinansierat. Om riksdagen röstar igenom förslaget bedömer körskolorna i Norrköping att de kommer få en ökad kostnad på 60 000 kronor. Martin Borg driver körskola i Norrköping:

 – I slutänden kommer det ju bli att eleverna som tar sitt körkort som kommer att bli drabbade av de avgifterna, för någonstans i slutänden måste ju avgifterna tas ut, säger Martin Borg.

Juristen Bengt Magnusson är en av dem som gjort utredningen som ligger till grund för regeringens förslag. Han tycker det är naturligt att det är näringen som får betala för den verksamhet den konsumerar, men menar att man ännu inte fullt utrett följderna:

– Naturligtvis så blir det ökade kostnader för exempelvis trafikskolorna. Frågan är sedan bara i vilken utsträckning det slår igenom på de avgifter som den enskilde körkortsaspiranten får betala, den frågan återstår ju att bedöma, säger Bengt Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista