Norrköping

Förskolan i fokus i Norrköping

I förmiddags inleddes den så kallade förskolebiennalen i Norrköping. Lärare, barnskötare, chefer och politiker från hela landet finns på plats och ett av samtalsämnena är den nya skollagen.

Flera av deltagarna på förskolebiennalen verkar sätta ett hopp till den nya läroplanen som kräver utbildade lärare och ett större pedagogiskt innehåll i förskolan.

– Jag tror att den nya läroplanen är ett viktigt steg. Jag tror också att legitimationen för förskolelärare är ett ännu viktigare steg för att garantera kvaliteten i förskolan. Jag ser fram emot detta, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Vilka är de största utmaningarna för förskolan?

– Den största utmaningen är att alla barn ska få möta utbildade förskolelärare enligt det krav som finns i skollagen och i läroplanen. Det måste helt enkelt bli mer attraktivt att vara förskolelärare. Det gäller både lönevillkoren och arbetsvillkoren.

På frågan om hur man ska nå dit svarar hon genom att hänvisa till politikerna och deras ansvar.

– Det krävs helt enkelt modiga politiker på alla nivåer, som förstår att det är oerhört dyrt att låta bli att satsa på förskolan. 

Lars Åke Edvardsson, utbildningschef i Norrköpings, tycker att kommunen är ett gott föredöme och att man också måste satsa ekonomiskt på förskolan.

– Vi arbetar väldigt mycket med att bygga ut förskolan. Jag är inte säker på att det sker i alla kommuner, men vi bygger ut i en väldig fart.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista