Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Muthärvor ställer krav på skärpt kontrollsystem

Publicerat tisdag 19 oktober 2010 kl 12.58
Överåklagare Gunnar Stetler utreder bland annat muthärvan på stadsbyggnadskontoret i Norrköping Foto: Anders Wiklund / SCANPIX

Efter avslöjandena om muthärvor i flera av landets kommuner, bland annat Norrköping, vill nu flera samhällsinstanser att en särskild etisk kod för mutbrott införs.

– Mutbrott i kommunerna är ett växande problem. Det är jätteviktigt att man tar ett grepp om det här nu och skapar gemensamma branschkoder, säger Torbjörn Lindhe, kanslichef för Institutet mot mutor (IMM) till TT. 

Koden ska bygga på de riktlinjer om gåvor och belöningar som föreslås för näringslivet i en statlig utredning. Bland annat handlar det om hur kommunala tjänstemän ska förhålla sig till förmåner.

– Det behövs grundläggande överenskommelser om vad som är godtagbart och inte, säger Germund Persson, som är chefsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting.

Den senaste tiden har flera misstänkta mutfall uppdagats i svenska kommuner. I Göteborg pågår sex polisutredningar om misstänkta mutbrott inom stadens bolag och förvaltningar. I Stockholm har en hög tjänsteman anmälts för ha fått köpa en fastighet till förmånligt pris, efter att ha gynnat bolaget vid utformningen av en detaljplan. Och i Norrköping misstänks en kommunal tjänsteman ha låtit renovera sin sommarstuga för kommunens pengar.

– Det finns i alla kommuner mer eller mindre, säger Torbjörn Lindhe som framhåller att han i stort sett dagligen får förfrågningar utifrån landet om misstänkta mutbrott.

Kommunerna måste också på lokal nivå diskutera hur de interna kontrollsystemen fungerar, anser både SKL och Institutet mot mutor (IMM).

– Det räcker inte med ett policydokument. Man måste utbilda, göra riskanalyser och tydligare tala om vem man företräder, nämligen allmänheten, säger Torbjörn Lindhe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".