Östergötland

Fler kontrollerar sina tågvagnshjul

1:28 min

Efter de hjulproblem som drabbat SJ gör nu andra företag som använder liknande vagnar extrakontroller.
– Vi följer SJs undersökning, säger Elin Kämpe på Veolia transport.

– Vi har dock en nyare generation av samma hjultyp, och just nu har man hittat sprickor i äldre versioner av hjul. Men för att vara helt på den säkra sidan genomför vi samma typ av sprickkontroller av alla våra hjul, säger Elin Kämpe, teknikchef på Veolia transport som bland annat trafikerar sträckan Stockholm - Malmö genom Östergötland.

Tusentals resenärer drabbades i fredags och under helgen när SJ stoppade all trafik med sina Intercitytåg för kontroll av vagnarnas hjul. Åtgärden genomförs efter att ett av SJs intercitytåg spårade ur i Norge, en urspårning som enligt Norska haverikommissionen kan ha orsakats av ett sprucket hjul.

Liknande hjul- och bromstyper används också av andra företag. På Veolia Transport genomförs kontroller, men det ska inte påverka trafiken.

Tågab, med trafik till Göteborg från Västergötland och Värmland, har kontrollerat sina vagnar under helgen utan att hitta några sprickor. Och Green cargo som kör stora delar av landets godstrafik, säger att endast deras postvagnar berörs, men enligt Anette Eriksson, pressansvarig på Posten ska postgången inte påverkas.

– Vi använder inte just den här vagntypen till vardags, utan bara när vi behöver sätta in extra transporter.

Enligt Trafikverket kan hjultypen finnas användas på fler ställen, till exempel på museijärnvägar, och myndigheten försöker nu skaffa sig en bild av hur utbredd användningen är.

Viktor Levander

reporter
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista