Linköping

Saab flaggar för nytt sparpaket

Samtidigt som Saab redovisar en vinstökning på över 100 miljoner för det tredje kvartalet i år flaggar bolaget för ett nytt sparpaket. Två verksamhetsområden ska läggas ner helt. 

I sin delårsrapport som presenteras idag redovisar Saab en vinst före skatt på 274 miljoner kronor. Det är en ökning med 122 miljoner jämfört med samma period förra året. 

Samtidigt flaggar Saab för nedskärningar. Bland annat ska två verksamhetsområden, där efterfrågan är låg, läggas ner helt. 

– Det är helt enkelt så att produktområden som vi inte ser en framtida generering av pengar i, kommer, om man inte gör någonting, att urholka annan typ av verksamhet som har bättre överlevnadsförmåga. Vi måste säkerställa att vi har en firma framåt som är stark, säger Saabs nye koncernchef och vd Håkan Buskhe.  

Kostnaden för omstruktureringen beräknas uppgå till 500 miljoner kronor, pengar som i första hand ska användas till personalneddragningar. Var besparingarna ska göras vill dock Håkan Buskhe inte uttala sig om idag.

– Med respekt för både de fackliga parterna och de anställda vill jag inte gå in på det, men vi bedömer att vi inom de närmaste tre veckorna kommer att kunna vara mer specifika.

Saab har redan ett besparingsprogram där 1,5 miljarder kronor ska sparas på 3 år. Det sjösattes 2008. 

Sparas det inte mycket inom Saab?

– Det är så. Alla företag i världen som är konkurrensutsatta måste kontinuerligt se över sina kostnader för att ha en handlingsberedskap. Och det är klart att vi måste stärka vår konkurrenskraft så att vi kan säkerställa att vi är med i de affärerna framöver.

Ni har många anställda i Linköping och Motala som säkert undrar om de kommer att drabbas av de nya besparingarna. När får de besked?

– Diskussionerna kommer att påbörjas i början av november. Om det är där eller på någon annan plats i landet, vi finns ju på 54 olika ställen, vill jag inte uttala mig om. Men oberoende av var någonstans i Sverige det här kommer att ske har vi en policy om att hantera det här på ett bra sätt. 

Saabs delårsrapport i siffror

Omsättning: 5 004 (5 184)
Orderingång: 3 862 (3 285)
Rörelseresultat: 322 (249)
Resultat före skatt: 274 (152)
Resultat efter skatt: 188 (111)
Vinst per aktie: 1:64 kronor (0:96 kronor)

Tredje kvartalet 2009 inom parentes.
Siffror i miljoner kronor om ej annat anges.
TT

Petter Ahnoff

Reporter
petter.ahnoff@sr.se

Louise Martinsson

Reporter
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista