Norrköping

Kriminalvården kan skicka fler till Haiti

1:46 min

Kriminalvårdens arbete utomlands kommer inte att påverkas av att anställda på FN-uppdrag i helgen togs som gisslan i ett haitiskt fängelse. Enligt myndigheten kan fler medarbetare komma att skickas till Haiti.

– Regeringen har varslat att de är beredda att satsa mer pengar för att kriminalvården ska kunna delta i den här sortens aktioner, säger Lars Nyhlén, generaldirektör på Kriminalvårdens huvudkontor i Norrköping. Här måste det till politiska bedömningar om var någonstans vi ska sätta in våra resurser.

Enligt Lars Nyhlén finns det en större efterfrågan i världen än vad Sverige kan bidra med. Han säger att man i till exempel Afrika skriker efter hjälp inom kriminalvårdsområdet.

Den anställde på den svenska kriminalvården ledde tillsammans med en amerikansk kollega ett studiebesök på fängelset i Port au Prince för svenska poliser när upproret med de 1500 fångarna bröt ut.

Samtliga sju i gruppen togs som gisslan och användes som mänskliga sköldar när fångarna försökte ta sig ut ur fängelset. I tumultet skottskadades en svensk polis, som tagits som gisslan. FN-polis och haitisk polis kunde slå ner upproret.

Kriminalvårdens generaldirektör Lars Nyhlén, anser att säkerheten för de från svensk kriminalvård som jobbar åt FN trots allt bra. Han tycker inte det behövs några speciella åtgärder på grund av händelsen på Haiti.

– Det här upploppet kom som en blixt från klar himmel och det kan naturligtvis hända vare sig vi befinner oss i Afrika, Asien eller Sydamerika.

Johan Gustafsson

Reporter
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista