Mjölby/Ödeshög

Äldre bestals på kontokort och koder

1:47 min

Under två veckors tid i somras lurade tre unga män till sig kontokort och koder från äldre personer på flera platser i landet, bland annat i Mjölby och Ödeshög.

Polisens så kallade Vårgårdakommission - som specialiserat sig på brott mot äldre - har avslöjat nya bedrägerier.

Igår började rättegången vid Borås Tingsrätt mot tre unga män som under två intensiva veckor i juli lurade till sig kontokort och koder från äldre personer - och på så sätt lyckades lura till sig över en halv miljon kronor i kontanter och varor.

Ligan har på olika sätt distraherat offren och på något sätt kommit över eller bytt ut kontokortet. Tillvägagångssättet är delvis nytt, berättar kriminalkommissare Ulf Lokrans:

– De ställde sig vid tankstationer där det inte gick att tanka med sedlar. Istället väntade de på att en äldre person kom och frågade om de fick låna kontokortet i utbyte mot kontanter. Men bedragarna bytte ut korten och snabbt använde de korten som de handlade för eller tog ut pengar på, säger Ulf Lokrans.

Offer efter offer - genomgående någon äldre - blev lurade på samma sätt - och bedragarna åker därifrån med ett stulet kontokort som används vid nästa bedrägeri.

Så höll de tre männen på under två intensiva veckor i juli i södra och västra Sverige - ända tills en vaken expedit i Ulricehamn slog larm. Expediten lyckades fördröja männen i butiken och ringde samtidigt polisen.

Men en vaken expedit i Ulricehamn blev deras fall. Han tycket att det var konstigt att tre unga utländska män handlade på ett kontokort där det stod ett svenskt namn. Hon lyckades distrahera männen och polisen kom till plats. Därmed var ligan fast.

Men polisen tror att det finns fler bedragare som är aktiva på samma sätt.

– Det finns flera gärningsmän som vi inte gripit, säger Lokrans. Det kan vara fem sex stycken, kanske fler.

Männen som står åtalade är i åldern 18-24 år och rättegången pågår i minst fem dagar. Genomsnittsåldern på de som blivit lurade är 76 år, den äldsta hela 89 år.

Över 30 äldreblev lurade

De tre männen står åtalade för att vid ett 30-tal olika tillfällen lurat till sig 440 000 kronor i kontanter och varor för ytterligare 150 000 kronor. Men polisen har inte sett slutet än.

Brottsplatser: Landskrona, Ängelholm, Malmö, Älmhult, Åstorp, Ödåkra, Kristianstad, Halmstad, Örkelljunga, Laholm, Ljungby, Skillingaryd, Mölndal, Askim, Markaryd, Arlöv, Jönköping, Mjölby, Huskvarna, Ödeshög, Ulricehamn

Jan-Åke Thorell

jan-ake.thorell@sr.se
033-17 75 97

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista