Norrköping

Branden var anlagd

2:53 min

Den omfattande branden i industrilandskapet i Norrköping i slutet av september i år var anlagd.  Det visar polisens tekniska undersökning. Branden rubriceras nu som mordbrand.  

Vi har kommit fram till att branden med största sannolikhet var anlagd och det baserar vi dels på platsen där branden har brutit ut och dels på det material som har brunnit, säger Gunilla Broman på polisens våldsrotel i Norrköping.

Det var vid 23-tiden en tisdagskväll i slutet av september som det började brinna i den gamla industribyggnaden på Norra Grytsgatan i Norrköping.

Branden, som orsakade kraftig rökutveckling, var svårsläckt och först efter att räddningstjänsten lyft bort byggnadens plåttak kom man åt att släcka den.

– Den startade mellan fastigheten och en container som fanns utanför byggnaden och det finns ingenting som tyder på att det skulle vara någon typ av slarv eller oaktsamhet, säger Gunilla Broman.

Hon säger också att branden nu rubriceras som mordbrand, men att man i nuläget inte har någon misstänkt gärningsman. Däremot är man mycket intresserad av att komma i kontakt med personer som rört sig i området runt brandplatsen under den aktuella kvällen.  

– Vi har ju hört en del människor och utifrån det har vi fått uppgifter som gör att vi bland annat vill komma i kontakt med två personer som befunnit sig i sina bilar vid Moa Martinsons plats den här kvällen den 28 september. En av männen ska ha färdats i en mörk BMW och den andre i en tvåsitsig skåpbil.  Jag vill betona att de inte är misstänkta för något, men de kan ha gjort iakttagelser timmarna före branden som kan vara värdefulla för oss.

Petter Ahnoff

Reporter
petter.ahnoff@sr.se

Louise Martinsson

Reporter
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista