1 av 2
Foto: Daniel Klaar/SR Östergötland
2 av 2
Kommunchef Peter Karlsson. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
Mjölby

Utredning om kommunal chef snart klar

I början av nästa vecka ska utredningen vara klar om händelsen i Mjölby, där en kommunal förvaltningschef skrivit under papper i tjänsten för utbetalning av kommunala pengar till sin sons företag.

För snart ett år sedan avgick ordföranden för service- och entreprenadstyrelsen i Mjölby, sedan en chef han ansvarade för i kommunen stängts av efter att ha använt skattemedel på sätt som kommunen ansåg vara fel.

Nu är det en annan chef vars agerande utreds. Chefen är avstängd från sitt jobb och misstankarna mot henne gäller att hon agerat så att hennes sons företag fått del av pengar till ett så kallat Leaderprojekt för arbetslösa ungdomar, där bland annat EU-medel och kommunala medel ingår.

- Det är en allvarlig historia, självklart. Anklagelserna som riktats mot tjänstemannen är allvarliga, säger kommunchef Peter Karlsson.

Det blir senare politikerna i smaråd med kommunechefen som avgör om kommunen har fortsatt förtroende för tjänstemannen.

Kommunchef Peter Karlsson säger att få från allmänheten har hört av sig angående avslöjandet. Kanske beror det på att händelsen skett i ett projekt för att minska ungdomsarbetslösheten i kommunen, något som många engagerara sig i, säger han.

Monika Gideskog (M) är kommunstyrelsens ordförande i Mjölby och hon hoppas att utredningen som blir offentlig när den presenteras i början av nästa vecka, ska leda till att något liknande inte upprepas. Hon tycker att hela historien är märklig.

- Det har inte varit några hemligheter att förvaltningschefens son jobbat med det här EU-projektet. Och förvaltningschefen är otroligt ordentlig och noga med sina papaper. Så på någott sätt stämmer inte det här, säger Monika Gideskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".