Somalier demonstrerade idag mot hårdare regler för anhöriginvandring. Foto: Tahir Yousef/SR Östergötland
Norrköping

Demonstration mot regelskärpning

"Barnen och deras föräldrar splittras"
0:44 min

Idag protesterade ett femtiotal somalier i Norrköping mot Migrationsverkets regler för anhöringinvandring. Nya krav på pass eller visum gör det mycket svårt för anöriga att ta sig i Sverige.

Sedan ett halvt år tillbaka tillämpar verket en hårdare lagstiftning för anhöriginvandring vilket innebär att anhöriga som vill komma till Sverige måste ha pass eller giltiga ID-handlingar.

Men i och med den rådande situationen i Somalia är det mycket svårt för familjemedlemmar att skaffa giltiga handlingar säger Abdul-Kadir Ahmad Mohammad en av arrangörerna för demonstrationen.

– I Somalia finns det ingen myndighet som kan utfärda pass eller identitetshandling, det är därför vi kräver att regeringen ska ändra den här lagen. Väldigt många har fått avslag från Migrationsverket. Vi tycker inte om den här lagen. Det är orimligt att barnen och deras föräldrar blir splittrade, säger Abul-Kadir Ahmad Mohammad.

Somalier drabbas mer än andra av de nya reglerna eftersom somaliska identitetshandlingar inte godkänns i Sverige. Över tusen somaliska barn till föräldrar i Sverige har sökt uppehållstillstånd i år enligt Migrationsverket. Men med de nya reglerna får i stort sett alla avslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".