Elektrikerstrejken bryter ut

Den varslade elektrikerstrejken blir verklighet nu på morgonen efter att arbetsgivarna sade nej till medlarnas slutbud igår kväll, medan facket sade ja.

I Östergötland är det Siemens i Finspång och bygget av Cloetta Center i Linköping som berörs av strejken.

Det var till slut frågan om de pressade byggtiderna som fällde medlarbudet. Elektrikerfacket efterlyste starkare avtalsformuleringar i form av något slags sanktion om arbetsgivarna bryter mot arbetsmiljölagen.

Men elarbetsgivarna EIO sade nej till medlarbudet som innehöll en skrivning som skull ge Svenska elektrikerförbundet (SEF) rätt att driva arbetsmiljöfrågor och kräva skadestånd i domstolen.

Och det kunde arbetsgivarna inte gå med sade EIO:s vd Hans Enström till TT efter att han avslagit budet.
-Vi tycker också att lönenivån i det här budet var för hög för att vara ett ettårsavtal, sade han.

Hos SEF, som accepterade medlarbudet, var besvikelsen stor över arbetsgivarsidans nej.
-Vi hade väntat oss att de skulle ta ansvar för arbetsfreden och säga ja, sade Ronny Wenngren, förhandlingschef vid SEF.

Han säger att facket förklarat att det under den här avtalsperioden inte skulle driva några arbetsmiljöfrågor kring pressade byggtider med skadeståndskrav, men det hjälpte inte.

Elektrikerförbundet har varslat 450 av sina medlemmar om strejk på 34 olika arbetsplatser runt om i landet. Enligt EIO berörs dock uppemot 600 elektriker av strejken.
-Sedan berörs ungefär 18 000 av övertidsblockaden, sade Wenngren.

Bland arbetsplatserna som är uttagna i strejk märks Ringhals kärnkraftverk, Astra Zeneca i Södertälje och Mölndal, Turning Torso i Malmö, SSAB i Oxelösund, LKAB i Svappavaara, Korsnäsverken i Gävle och Sturups flygplats för att nämna några.

Efter några dagar kommer även de indirekta effekterna av strejken att märkas då det blir svårt att sysselsätta andra yrkesgrupper medan elektrikerna strejkar.

Konflikten rör främst frågan om de pressade byggtiderna, men parterna är också oense om storleken på löneökningarna samt om ackordets framtid.

Frågan om pressade byggtider föranledde en strejk redan för ett år sedan. Konflikten pågick i 53 dagar innan det till slut blev ett ja till medlarnas bud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista