Asfaltskartellen fick uppgifter från Linköpings kommun

Linköping är en av de kommuner som underlättade för den så kallade asfaltkartellen genom att förse de inblandade företagen med information i strid med lagen om offentlig upphandling.

Anders Gerde på konkurrensverket säger att informationen från kommunerna till och med har varit en förutsättning för att kartellen skulle fungera.

I oktober 2001 gjorde konkurrensverket gryningsräder hos flera företag i asfaltbranschen.

De oanmälda besöken resulterade i att verket stämde flera byggföretag på drygt 1.5 miljarder kronor. Flera företag misstänktes för att sins emellan ha gjort upp om vem av dem skulle vinna anbudsgivningen i förväg, och de som förlorade har sedan fått pengar av det vinnande företaget.

Men nu visar det sig att vissa kommuner eller tjänstemän inom kommunerna bidragit till att kartellbildningarna har blivit möjligt.

I en rapport som en av de misstänkta företagen, NCC, skickade till Konkurrensverket står det att samarbetet mellan företagen har varit möjligt sedan de har fått information från kommunerna om vilka andra företag som har fått anbudsförfrågan. Något som enligt lagen om offentlig upphandling är olagligt. Och Anders Gerde utesluter inte att mutor kan har varit inblandat i sammanhanget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".