Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
norrköping

Dubbelt så dyrt med färdtjänst

Jenny-Ann Karlsson: "Det är ju en orättvisa"
1:41 min

Är du funktionshindrad i Norrköping och behöver resa med färdtjänst inom kommunen, måste du ändå köpa ett länskort. Något som är dubbelt så dyrt som ett tätortskort.

Det är alltså dubbelt så dyrt att resa med färdtjänsten som med kollektivtrafiken om man bara reser inom kommunen i Norrköping. Som funktionshindrad är man nämligen tvungen att köpa ett länskort, även om man inte reser inom hela länet.

Jenny-Ann Karlsson bor och jobbar i Norrköpings kommun, och är beroende av färdtjänst på grund av sin synskada. Hon tycker att färdtjänstresenärer ska ha samma valmöjligheter som alla andra:

– Det är en orättvisa kan jag tycka. Att personer som är beroende av att åka färdtjänst får betala ett högre pris än vad det skulle kosta om man klarade av att åka kollektivt.

Ett årskort hos färdtjänsten debiteras enligt samma taxa som ett länskort för seniorer på Östgötatrafiken. Det kostar närmare 6000 kronor. Hade möjligheten funnits att välja ett tätortskort skulle det kosta hälften så mycket. Jenny-Ann Karlsson säger att just hon väl har råd att betala för länskortet, eftersom hon har en arbetsinkomst, men det gäller inte för alla funktionshindrade.

– Det är en principfråga. Jag tänker på dessa personer som åker fram och tillbaks varje dag till en daglig verksamhet och som inte kan föra sin egen talan, som lever på en sjukersättning och får ut kanske 7 500 kronor per månad. För en sådan person är det här mycket pengar, konstaterar Jenny-Ann Karlsson.

I augusti förra året skrev Jenny-Ann ett brev till kollektivtrafiknämnden där hon påtalade problemet, men har fortfarande inte fått svar:

– Man undrar ju vad kommunens nämnder har för policy att svara på inkommande brev. Jag skrev ju det här för ett år sen och har fortfarande inte fått något svar från nämnden.

Däremot har hon fått stöd av kommunala handikapprådet som själva skickat flera skrivelser till kollektivtrafiknämnden, men inte heller de har fått klara besked om det kommer bli en ändring eller inte.

– De har tagit upp det på sina möten och ställt sig bakom mig, för de tycker också att det här är orättvist, säger Jenny-Ann Karlsson.

Maud Ohlén (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, har dock inga planer på att ändra dagens system.

– Att hitta en hundraprocentig rättvis lösning gör man aldrig, säger hon.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".