Varning för importerade båtar

Sjöfartsverket i Norrköping varnar nu dom som vill köpa importerade amerikanska båtar. Men många av båtarna saknar godkänd säkerhetsmärkning och får därför inte användas i Sverige.

Den allt billigare dollarkursen gör att fler och fler intressera sig för att köpa importerade fritidsbåtar från USA.

Men många av de importerade båtarna är inte CE-märkta och därför får de inte användas i Sverige berättar Christer Bergström på sjöfartsverket i Norrköping. Sedan 1998 finns det krav på att alla båtar som tillverkas i Europa eller importeras ska CE-märkas.

CE-märkning betyder att båten ska kunna klara av flera olika säkerhetskrav. Och många båtar som importeras från USA har inte CE-märkts.

Men trots det så finns det flera oseriösa importörer som utan att pröva och CE-märka båtar tar in dem och säljer fritidsbåtar på den svenska marknaden.

Köparen informeras ofta inte av vilka problem det kan innebära att köpa en importerad båt som inte kontrollerats enligt dom europeiska reglerna.

Vilket kan betyda att köparen får inte försäkra eller sälja båten vidare inom EES området.

Och om myndigheterna får vetskap om en sån båt måste den förstöras eller säljas utanför EES området.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista