Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östergötland

Romer avvisas direkt vid ankomst

Uppdaterat måndag 1 november 2010 kl 13.54
Publicerat måndag 1 november 2010 kl 06.00
Per Lilja: ”Sociala skäl är inte tillräckligt”
(2:10 min)
Asylsökande romer demonstrerar på mynttorget utanför riksdagshuset i Stockholm mot avvisningar till Kosovo och Serbien

Många romer från bland annat Serbien och Kosovo kommer just nu till Sverige för att söka asyl. Men, enligt Migrationsverket, räcker inte de skäl de uppger och många romer skickas därför tillbaka direkt. 

– Ja det finns alltså en möjlighet i utlänningslagen när det finns uppenbart ogrundade skäl. Då kan vi ta avvisningsbeslut som kan verkställas omedelbart. Så så sker i en stor del av de här fallen men dock inte alla, säger Per Lilja, verksamhetsexpert på Migrationsverket.

Trots att romerna är fördrivna och riskerar att hamna i djup fattigdom och utsättas för systematisk diskriminering avvisas romer direkt tillbaka till bland annat Kosovo och Serbien. FN och flera människorättsorganisationer vädjar om försiktighet på grund av romernas svåra levnadsförhållanden. Stark kritik har även riktats mot Frankrike som avvisat tusentals romer med detsamma tidigare i år. Ändå fortsätter Sverige avvisa romer. 

– Det de åberopar är i huvudsak den sociala situationen i hemlandet, med arbetslöshet bristande tillgång till skola och hälsovård. Att de i vissa fall blivit utsatta för hot och våld från grannar, en del påstår även att de blivit utsatta av våld och hot från myndigheter. Då är det så att ekonomiska och sociala skäl inte är tillräckliga för att man ska få asyl i Sverige, säger Per Lilja.

Fram till sista september i år har närmare 5 300 personer från Kosovo och Serbien sökt asyl i Sverige, majoriteten av dem är romer, men endast 70 personer har hittills fått stanna i Sverige.

– I de allra flesta fall räcker inte skälen till för att de ska anses ha skyddsbehov och kunna beviljas tillstånd och asyl här i landet, säger Per Lilja.

Rabi Ramadani som själv är rom träffar många oroliga romer som väntar på avvisning.

– Alla har rätt till mat på bordet, alla har rätt till en egen säng, rena kläder. Men var är de romska rättigheterna, undrar Rabi Ramadani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".