Dan Malmsten, länsmuseet i Östergötland. Foto: Raina Medelius / Sveriges Radio Östergötland
Linköping

Digitalisering ändrar forskarvanorna

"Vi märker att intresset har ökat"
1:50 min

När museer och arkiv blir aktiva på internet så ger det effekter man kanske inte väntat sig. I dagarna har Linköping besök av folk från museer och andra kulturinstitutioner i hela landet för att diskutera kulturarvet och datorn.

– Sen vi började digitalisera har antalet besökare i våra forskarsalar minskat, säger Eva-Marie Sahlin, chef för landsarkivet i Vadstena. Men vi kan se att de som kommer arbetar mer med originalhandlingar, så det är många som kommer för att använda just det som inte finns digitalt på internet.

De som besöker landsarkivet i Vadstena vet mer idag om vad som finns i samlingarna och begär fram mer material – en effekt av lanseringen på internet. Men även om besökarna minskar i forskarsalarna, så märks en ökning på exempelvis museer.

– Vi märker att intresset har ökat, och det har att göra med digitaliseringen, säger Dan Malmsten på länsmuseet som jobbar med kulturarv i Östergötland.

Digitaliseringen som ger möjligheter att sitta hemma och få tips om kulturupplevelser, lär passa oss i Sverige. För en undersökning som regelbundet görs i hela världen, så kallade World Value Studies, visar att svenskarna är det folk som ligger på första plats i världen när det gäller intresse för egen utveckling, det berättar Peter Aronsson som är professor i kulturarv och historiebruk på Linköpings universitet.

– Vi värdesätter individuell utveckling mest i världen, tillsammans med de andra nordiska länderna.

Att man tar till sig kultur, är det bara för den egna kicken?

– En del svar tyder på det när Riksantikvarieämbetet har undersökt varför människor besöker kulturarvsplatser.

Så digitaliseringen hotar inte museerna eller hembygdsgårdarna, enligt professor Peter Aronsson.

– Digitalt kulturarv kommer snarare att förstärka begäret efter en upplevelse som också tar med en plats, dofter och ljud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".