Fortfarande kärvt ekonomiskt för länsmuséet

Ledningen för Östergötlands länsmuséeum söker fortfarande efter en lösning på muséets dåliga ekonomi.
Muséet måste minska sina kostnader, samtidigt som det måste slutföra arbeten det redan har fått betalt för.

Det handlar bland annat om rapporter från arkeologiska utgrävningar, som muséet ligger efter med, säger muséechefen Peter Larsson.
Fast det här är bara en av flera orsaker till länsmuséets krisartade ekonomi, som har lett till uppsägningar och minskade öppettider.
Det finns pengar till den löpande driften, men det egna kapitalet på bara en och halv miljon kronor täcker inte det förmodade underskottet i budgeten. Och då blir situationen allvarlig.
Idén att sälja muséebyggnaden och få in eget kapital den vägen går inte. Det kräver ändringar av stadgarna och tar för lång tid att genomföra.
Muséet omsätter 35 miljoner kronor, varav 15 är anslag från kommuner och landsting. Resten är intäkter från tjänster och försäljning.
I grunden finns ett glapp mellan muséets växande uppdrag och  anslagen, anser Peter Larsson som vill öka anslagen till instutionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista