Kvinnorna sköter fortfarande huvuddelen av hushållsarbetet. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Östergötland

Mammorna vid spisen dubbelt så ofta

"Det blir ett visst system"
1:17 min

Mamma handlar maten och står vid spisen dubbelt så ofta som papporna. Så ser det fortfarande ut i världens mest jämställda land, Sverige. Det visar en undersökning från sajten familjeliv.se.

Ida Fäldt och Tobias Sundin är två föräldrar på Fenix öppna förskola i Norrköping och de tror att ojämlikheten beror på att det ofta är mamman som är hemma först med barnen.

– Det svårt för mig att anpassa mig när allt redan är satt i ett visst system. Det är inte så att man diskuterar så mycket hur man ska tvätta eller var man ska lägga sin smutstvätt, utan det blir ett visst system, och det är hennes system. Då går det snabbare att hon gör det, säger Tobias Sundin.

Ida Fäldt håller med och tillägger att många pappor inte är hemma alls av ekonomiska skäl. Hon och hennes man har många gånger försökt lösa situationen.

– Vi har gjort scheman till och med på vad man ska göra och och nu när jag började jobba bestämde vi att den som är ledig eller den som börjar senare på eftermiddagen får tvätta en maskin och diska disk och sådant. Men det faller gärna tillbaks i samma mönster igen.

Undersökningen har besvarats av 9000 mammor och visar att de lagar maten sex av tio dagar, och det är dubbelt så ofta som männen. Men den visar också att mammorna tycker att pappan tar ett allt större ansvar för barnen.

Tobias Sundin berättar att han aldrig fick lära sig tvätta när han bodde hemma och menar att det kan vara grunden till det mönster vi ser hos svenska familjer idag.

– Vi kommer från en generation där det är stor skillnad. Min mamma gjorde allting hemma. Och då kan man hoppas att när våra barn som ser att pappa tvättar och diskar så förändras könsrollerna. Då finns det en grund för att det ska kunna funka, säger han.

Sofia Strindvall
sofia.strindvall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".