Många skolor nedläggningshotade

Under de kommande åren kommer ett stort antal grundskolor i Östergötland att läggas ner på grund av att eleverna blir allt färre.

Men medan de stora kommunerna väljer att avveckla skolorna på landsbygden väljer de små att göra tvärtom. Antalet elever i grunskolan minskar kraftigt fram till år 2008. I Linköping föreslås nio skolor läggas ner, i Motala sex skolor och i Norrköping lades två ner förra året och en hotas i år.

Det är främst landsbygdsskolorna som politikerna vill avveckla där. Men i många av länets mindre kommuner väljer man att skona landsbygden.

I Valdemarsvik vill politikerna lägga ihop två skolor i centralorten, i Mjölby stänger man en skola i tätorten i år. I Finspång avvaktar man utvecklingen i småskolorna och i Åtvidaberg har man heller inte stängt någon skola - ännu, men planerar att lägga ner en tätortsskola till 2007.

I Kinda ska man alltså inte lägga ner någon skola och inte heller i Söderköping. Men i Kinda har man ett annat problem i skolan - gymnasisiterna är fler än i andra jämförbara kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".