Säkerheten var höjd när rättegången inleddes i Sundsvalls tingsrätt. Foto: Ralf Bergman / Scanpix
Motala

Motalabo i stor dopningsrättegång

Idag inleds rättegången i den rekordstora dopningshärva som nystats upp i Sundsvall. Sammanlagt står ett 70-tal personer personer åtalade. En av dem är en 36-årig Motalabo.

Rättegången är en av de största som hållits i svenska domstol. Under minst sju månader ska över hundra rättegångsdagar hållas när ett 70-tal åtalade ställs inför rätta misstänkta för bland annat grovt dopningsbrott och grovt smugglingsbrott.

Dopningshärvan avslöjades vid en landsomfattande razzia förra året. Den 36-årige Motalabon är misstänkt för att ha köpt och förmedlat flera tusen enheter dopningpreparat.

Alla åtalade ställs samtidigt inför rätta i Sundsvalls tingsrätt, men alla får inte plats på ett och samma ställe. Därför sker rättegången som en stor videokonferens där sex olika salar i Sundsvall, Malmö, Göteborg, Örebro och Karlstad är uppkopplade.

Säkerheten är skärpt vid alla de ställen där dopningsrättegång hålls. Alla som ska passera in i rättssalarna på de fem orterna måste passera genom säkerhetskontroller.

Många av de tilltalade hade inte infunnit sig när den stora dopningsrättegången inleddes i dag. Sundsvalls tingsrätt konstaterade att det trots detta inte fanns något hinder mot att rättegången startades.

TT/
Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".