Ny metod för att ändra ungas drogvanor

Dom ungas drogvanor är alltför omfattande.
Det visar bl a den senaste enkäten i åk 8 och åk 1 på gymnasiet i Norrköping.

Men det pågår mycket arbete för att förändra detta vilket kommer att ge resultat säger Kicki Söderberg samordnare av Norrköpings drogförebyggande arbete.
Man använder en ny strategi eftersom forskning visar att information till eleverna snarare väcker drogintresset än stoppar.
Kontaktpersoner inom t ex skola, fritidsgårdar, socialtjänst och organisationer utbildas, diskuterar och sprider vidare kunskap till sina arbetsplatser. Dom är också resurser i sina områden i drogfrågor och dessa ca 80 personer bildar det drogförebyggande nätverket.
Detta har bl a fått som resultat att alla gymnasier har effektiva metoder för drogförebyggande insatser. Föräldrar har fått kunskap om droger och hur man upptäcker missbruk.
Insatser görs också direkt med eleverna.
I höst satsar nätverket på att få fram rutiner för exakt vad som ska göras när det finns misstankar om drogmissbruk så att alla gör likadant och sjukvården stöttar med bl a urinprov.
Sen är det bara att fortsätta nätverksarbetet säger Kicki Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista