Norrköpings kommun överklagar inte mastbeslut

Tre mastfria zoner i Norrköping kommer att försvinna och nu vill kommunen istället att satsa på ett enda område, nämligen Vångaområdet.

Länstyrelsen har tidigare underkänt kommunens beslut att inte tillåta 3G företagen att sätta upp master i vissa områden med motiveringen att dom är mastfria zoner.
Regeringen har deklarerat att den vill göra det svårare att säga nej till master för att inte hindra utbygganden av 3G-nätet.
Därför väljer nu Norrköpings kommun en annan taktik och överklagar inte länsstyrelsens beslut. Från fyra strålningsfria zoner sänker alltså kommunen ribban till ett lågstrålande område. Det betyder att företagen kommer att kunna sätta upp master i Svärtinge och på Vikbolandet men när det gäller Vånga området vill kommunpolitiker bevara området fri från strålning och master.
Men det kan vara svårt för kommunen att lyckas med. Därför lämnar kommunen dörren på glänt för sätta upp master även i eller nära Vångaområdet. Men då kommer man att kräva att företagen använder master som bara täcker ett bestämd område och inte hela omgivningen.
Hans-Olof Kylenstierna ordförande i elöverkännsligas förbund i Östergötland tycker att det är tråkigt att det bara kommer att finnas ett område i kommunen men att det är bättre än ingenting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista