Ingen motion - inget socialbidrag

Trots att kommunerna har skyldighet att hjälpa komuninvånarna med pengar om dom inte kan försörja sig själva så nekas folk i flera fall ekonomiskt bistånd.

Bland dem Torbjörn Rolf i Söderköping. Han får inte  socialbidrag eftersom han inte klarar av att ta sej den motion som läkarna sagt att han ska för att gå ner i vikt.

Torbjörn Rolf är kraftigt överviktig länge och har haft svårt att få ett jobb under en längre tid. Han har darför inte lyckats få rätt till A-kassa och tvingas leva på sjukbidrag och socialbidrag.

När han för en tid sedan besökte sin läkare så ville doktorn att han skulle ta tre halvtimmes promenader om dagen. En enkell sak för en person med normalvikt, men ett mycket stort berg att bestiga för någon som väger 200 kilo.

- Jag tror inte att en elitidrottare skulle slänga på sej en väst på 120 kg och sedan göra den ansträningingen, säger Torbjörn Rolf.

Roy Almkvist som är chef för försörjningsstödet i Söderköping säger att socialtjänsten har rätt att koppla bidraget till vissa krav på personen.

Men samtidigt är kommunen ytterst ansvarig för att invånarna har mat för dagen och tak över huvudet.

Ett liknande fall finns i Norrköping där en man blivit vräkt från sin lägenhet för att han på grund av psykiska besvär inte klarade av att betala hyran. Han tvingas nu bo hemma hos en vän för att socialtjänsten vägrar betala ut pengar om han inte låter sig undersökas psykist. Något han själv inte anser sig behöva eftersom han inte har den sjukdomsinsikten.

I Torbjörn Rolfs fall medför socialens agerande att han nu vid trettio års ålder tvingas leva på släkt och vänner, istället för att försörja sej själv.

- Det känns jobbigt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".