Alltfler vårdcentraler i privat regi

På flera håll i länet pågår diskussioner på vårdcentraler om att personal ska ta över verksamheten från landstinget. De anställda på Johannelunds vårdcentral i Linköping har redan bestämt sej för att starta eget. Något som väcker debatt bland de boende i området

Bland personalen på Johannelunds vårdcentral har alla 18 fast anställda sagt ja till att ta över verksamheten från landstinget. Enligt planerna ska man starta i egen regi den 1 januari nästa år.

Idag finns sex privata vårdcentraler i Östergötland, i Linköping, Norrköping och Boxholm. Landstingsledningen ser gärna att de blir fler, och minst en till är på gång - det är vårdcentralen i Kisa med 45 anställda. Björn Törnqvist är verksamhetschef på Kisa vårdcentral, där man haft läkarbrist i decennier, och i september räknar Björn Törnqvist med att personalen ska kunna rösta om ifall man ska gå vidare med planerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".