Ingen ljusning i elektrikerkonflikten

Positionerna är fortfarande idag låsta i den pågående elektrikerkonflikten. Händer inget under helgen tas ytterligare 300 ut i strejk på måndag.
För närvarande strejkar närmare 700 elektriker på ett 50-tal arbetsplatser. I Östergötland bland annat på bygget av Cloetta Center i Linköping.

-Vi trodde det skulle räcka med de vi redan tagit ut, men det gjorde det tydligen inte, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

På måndag kommer Transport att varsla om sympatiåtgärder, okänt för hur många. Det betyder att de kan ta ut medlemmar i strejk efter sju arbetsdagar, alltså tidigast i mitten av nästnästa vecka. Tidigare har Byggnads och Målarförbundet varslat om sympatistrejk för sammanlagt närmare 200 personer den 2 juni.

Medlarna lade ett slutbud i konflikten den 9 maj vilket Elektrikerförbundet sade ja till men som arbetsgivarna förkastade. I första hand gäller inte striden pengar, utan pressade arbetstider där Elektrikerförbundet vill ha en kollektivavtalslösning om arbetsmiljöfrågorna.
-Det finns inga förhandlingsträffar inbokade. Vi i styrelsen håller kontakt per telefon men har inget möte inplanerat under helgen. Det här håller på att bli en omfattande konflikt. Det är beklagligt, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef i arbetsgivarparten Elektriska Elinstallatörorganisationen (EIO).

Elektrikerförbundet tog telefonkontakt med arbetsgivarna på fredagen och frågade om det fanns anledning att dra samman den 16 personer starka förhandlingsdelegationen under helgen.
-Men de gav inga sådana signaler, säger Ronny Wenngren, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".