Stormigt inför ordförandeval i LRF

Inför Lantbrukarnas Riksförbunds stämma nästa vecka har striden om vem som ska väljas till ordförande skapat en djup spricka inom rörelsen. Valberedningens förslag att sparka Caroline Trapp och delar av styrelsen har upprört många medlemmar, samtidigt som andra välkomnar en förnyelse.

Staffan Danielsson från Linköping är valberedningen ordförandekandidat och han anser inte att Trapp kan sitta kvar.

Enligt Staffan Danielson har styrelsearbetet förlamatats av oenigheter kring både ledarstil och hur näringspolitiska frågor som t ex skatter regler och inte minst den nya jordbrukspolitiken ska bedrivas, frågor där Staffan Danielsson anser att LRF under Trapps ledning inte varit tillräckligt tuffa i debatten. Därför stöder han också förslaget om att sparka Trapp trots att hon har ett år kvar på sitt mandat och han har liten förståelse för att hon inte går frivilligt.

Men Trapp anser sig fortfarande ha stöd i rörelsen, och menar att anklagelerna inte är rättvisa. Och med bara dagar kvar till stämman tycks utgången nu helt oviss. Ekoredaktionen har talat med nästan samtliga länsförbund och flera håller med om att en förändring kan vara nödvändig, samtidigt som lika många anser att frågan hanterats olyckligt och att diskusionen nu skadar LRF. Just nu tycks det väga nästan jämnt mellan Trapp och Danielsson.

Klart är att ingen av kandidaterna har ett helhjärtat stöd, och enligt uppgift till ekot pågår in i det sista ett arbete bakom kulisserna där några ombud försöker hitta en tredje kandidat som skulle kunna ena de flesta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista